Nestor - Hotel, Restauracja, Noclegi

PL EN DE

Wine list

We offer dry white and red wines, which are In our collection. Our staff is ready to recommend wines.


Szampany

Moet & Chadon
Champagne Brut Imperial

blanc 75 cl     330 zł.
Żywe, owocowe wino z dużą zawartością  szczepu pinot meunire, który dodaje nuty pikantne i zapachy ciemnego chleba. Przyzwoity i rzetelny szampan.

Bollinger La Grande Anne
A.C. Champagneanc
blanc 75 cl    650 zł.      
Bollinger jest jedną z najbardziej ekskluzywnych i rozpoznawanych marek szampana na świecie. Oficjalny dostawca szampana na dwór Buckingham, to bezcenne wyróżnienie zostało przyznane w 1884 roku przez królową Wiktorię. Wstępna fermentacja odbywa się w beczkach. Następnie leżakuje przez 5-6 lat w butelce przed opuszczeniem piwnic Bollinger. Eleganckie i wytworne. Wyczuwalne nuty cytrusowe, imbir i wanilia, zapachy orzechów oraz skórki razowego chleba. Szampan z wieloletnim potencjałem dojrzewania nawet do 10 lat. Tylko na wyjątkowe okazje.

Cuvee Dom Perignon’98
A.C. Champagne
blanc 75 cl     850 zł.
Szampan to też wino, tyle że perliste, a wymyślone przez benedyktyna. Metodę wtórnej fermentacji, w butelkach opracował Benedykt Dom Perignon w latach 1639-1715. Poświęcił na to swoje zakonne życie.
Wino ojca Perignon stało się sławne na dworze Ludwika XIV, w domach magnackich Francji i Europy. Najprawdopodobniej na sposób korkowania szampana wpadł sam mnich. Do końca XIX w. szampan był winem elitarnym. Przed rewolucją bolszewicką na rosyjskie dwory trafiało 30 % całej produkcji Szampanii. Pojawienie się szampana zawdzięczamy Eugenie Mercierowi, który już w roku 1898 nakręcił pierwszy reklamowy, 3 – minutowy film, jak powstaje szampan.
Wszyscy pamiętamy, że nawet Bond pije Dom Perignon albo Bollingera. Szampana uznaje się za wino do wszystkiego, stąd jego popularność.

 

Wina musujące

Prosecchino Spumanti 
D.O.C. Brut Natura Fermentatio
blanco 20 cl     27 zł.
Prosecco jest gronem z regionu Vaneto, znane od czasów rzymskich. Producent tego wina zawsze troszczył się o tradycję i pozostaje w ścisłym związku z historycznymi korzeniami na polu enologii. Jest to największe osiągnięcie, jakie można otrzymać z gron prosecco, elita win musujących, przeznaczona na specjalne, prestiżowe okazje. Rzadkość i wytworność wina mają ścisły związek z wytwarzaną ilością. Wino to odznacza się pełną życia oraz trwale perlącą i błyszczącą barwą. Może się także pochwalić czarującym, intensywnym aromatycznym i owocowym bukietem. W smaku bardzo odświeżające z nutką aromatycznej, lekkiej kwasowości. Wyborne jako aperitif lub jako dodatek do deserów. Doskonale też z daniami rybnymi i lżejszymi, delikatniejszymi potrawami. Powinno je się serwować w temperaturze oscylującej między 6 a 8 stopni Celsjusza.

Gancia Prosecco
Prosecco
bianco 75 cl    60 zł.
Rodzina Gancia znana jest z wytwarzania win musujących już od XIX w. Firma ma swoją siedzibę w Canelli, małym miasteczku położonym w północno – zachodniej części Piemontu. Jest jednym z liderów na rynku. Wino Gancia Prosecco ma jasno – słomkowy kolor z nutą jabłkową. Wino bardzo aromatyczne, świeże i harmonijne. W smaku pełnie i wytrawne. Doskonałe jako aperitif, pasuje do szerokiej gamy potraw.

Cremant de Bourgogne
A.C. Cremant de Bourgogne Cuvee Brut
blanc 75 cl    94 zł.
Charakterystyczne wino musujące o silnym zapachu pieczonego chleba, doskonałe na aperitif. Świeżość i delikatność tego wina skłania nas do wspominania wiosny. Delikatny posmak wapiennej gleby pomaga wyobrazić sobie wygląd winnicy, z której pochodzi. Szczepy – 100 % Chardonnay.
 

Francja

Sables D’Azur Rose
A.C. Cotes de Provance
różowe 75 cl    57 zł.
Wino różowe, z łososiowymi refleksami, elegancki nos. Aromaty białych kwiatów i cytrynowych owoców. Klasyczna prowansalska butelka. Doskonałe do lekkich potraw.

Gewurztraminer
A.C. Alsace Hugel
białe 75 cl    109 zł.
Niezwykłe aromaty dojrzałych, egzotycznych owoców, korzeni i przypraw. Zachwyca każde wymagające podniebienie. Wyjątkowo smakuje z mocno pikantnymi potrawami, owocami morza, wędzonymi rybami.

Chabilis
A.C. Chabilis Joseph Drouhin Recolte du Domaine
białe 75 cl    122 zł.
Jasnożółty kolor, przechodzący z wiekiem w złoty, subtelny bukiet świeżych owoców oraz białych kwiatów. Zdecydowanie wytrawne, orzeźwiające i żywe, delikatnie metaliczne, oddające typowy charakter wapiennego podłoża regionu Chabilis. Doskonałe do ryb, owoców morza, ostryg, drobiu i cielęciny.

Laforet Bourgogne Pinot Noir
A.C. Bourgogne Joseph Drouhin
czerwone 75 cl    90 zł.
Wino oparte na Pinot Noir o ceglasto-czerwonym kolorze o złożonym bukiecie, w którym dominują wiśnie, maliny, truskawki i korzennych aromatów. W smaku treściwe, o długim posmaku, pasujące do szerokiej gamy potraw z czerwonych mięs oraz serów. W swoim przedziale cenowym wino wyjątkowej klasy.

Chateau Teyssier
A.O.C. Montagne Saint-Emilion
czerwone 75 cl    145 zł.
W bukiecie silne pachnące owoce jagodowe, aromaty wilgotnej ziemi, średnio złożone, z wyrazistymi taninami świeża i jedwabista końcówka. Wino leżakuje 10-14 miesięcy w dębie francuskim.
Szczepy: Merlot, Cabernet Savignon, Cabernet Franc.
Świetnie komponuje się z czerwonymi mięsami, dojrzałymi serami, makaronami i pieczonymi rybami.

Chateau Peyre Lebadeł.

A. C. Haut-Medoc, Cru Bourgeois
Les Domaines Barons de Rothschild ( Lafite )
czerwone 75 cl    152 zł
Ciemnoczerwone, o pełnym ciele, koncentrowane z długim, atrakcyjnym finiszem. Dobrze zbudowane wino z charakterem, z wiekiem nabiera elegancji i głębi. Ciemne mięsa duszone w sosie, dzikie ptactwo, rogacizna – łagodne sery. Szczepy – 64 % Merlot, 24 % Cabernet Saugvinon, 12 % - Cabernet Franc.
 

Włochy 

Rocca Ventosa Pinot Grigio
I.G.T. Colline Teatine
białe 75 cl    50 zł.

Wino pochodzi ze znanego regionu Abruzzo, z winnicy Tollo, która jest przedsięwzięciem winiarskim, w skład którego wchodzi ponad tysiąc plantatorów, prowadzących winnice w regionie Chieti. Proponowane wino jest przyjemne, orzeźwiające i chrupkie. Owoce południowe z wyraźnym owocem limonki. Przyjemny, rześki finisz. Świetne jako aperitif. Wyśmienite do dań lekkich, ryb i drobiu. Szczep Pinot Grigio.

Rocca Ventosa Montepulciano d’Abruzzo   
Cantina Tollo
czerwone 75 cl    45 zł.

Wino skomponowane w całości z odmian winogrona montepulciano pochodzących z winnic Abruzzo. W produkcji tego trunku zastosowano tradycyjną metodę winifikacji. Odznacza się przyjemnym winnym i wyraźnie owocowym zapachem czereśni, pestki z nutką dymu oraz smoły. Wypada dobrze z makaronami, zimnymi mięsami, zwłaszcza z suszoną szynką.

Campofiorin Ripasso
I.G.T. Veneto, Masi
czerwone 75 cl    110 zł.

Historia Masi jest nieodłącznie związana z dziejami winnic w okolicy Werony w regionie Veneto. Nazwa firmy, która od XVIII należy do rodziny Boscaini, wywodzi się od nazwy doliny „vaio dei Masi”. Wśród wszystkich winnic będących pod kontrolą MASI, najbardziej prestiżową posiadłością jest winnica w Vapolicella – Serego Alighieri – w przeszłości należała ona do syna poety Dantego Alighieri.
Proponowane wino jest proste, a jednocześnie dobrze zbudowane, majestatyczne. Potencjał dojrzewania tego wina waha się pomiędzy 10 a 15 lat.

Peppoli Chianti                        
D.O.C.G Chianti Classico
czerwone 75 cl    126 zł.

Kolejny klasyk w nowym stylu z wytwórni rodziny Antinori. Charakteryzuje się wyrazistym smakiem owoców, doskonale wyważone i harmonijne z dobrą strukturą. Zawiera grona sangiovese, merlot, syrah.
Idealne do pasztetów, drobiu, ryb z rusztu.

Barolo Prunotto                       
D.O.C. G. Barolo, Piemont
czerwone 75 cl     285 zł.

Barolo Prunotto to wspaniałe wino, zachwycające nawet jako młody rocznik. Kolor ceglasty, aromaty fiołków, śliwek i trufli dobrze komponują się z dość wysoką kwasowością i taniną. Charakteryzuje się solidną strukturą oraz ciekawym posmakiem. Odznacza się dużym potencjałem starzenia. Polecamy dania mięsne, polędwicę i wyborne sery.

Brunello di Montalcino             
D.O.C.G.  La SERENA
czerwone 75 cl     380 zł.

Bardzo głęboki, intensywny, rubinowo - czerwony kolor, wysoka ekstraktywność. Bukiet czysty z wyczuwalną wiśnią i dojrzałymi, czerwonymi porzeczkami, przyprawami oraz wanilią. Posiada złożoną strukturę i doskonałe dojrzałe garbniki. Ogromny potencjał starzenia. Serwowane do kaczki, wołowiny z borowikami lub dziczyzny. Wino majestatyczne.

Tignanello                             
I.G.T. Toscana
Antinori
czerwone 75 cl     490 zł.
Tignanello ( Super Toscan ) – uprawiane w winnicy Tignanello w posiadłości Santa Cristina w regionie Chianti Classico. Wino produkowane w 80 % z sangiovese, 15 % Cabernet Sauvignon i 5 % Cabernet Franc. Starzone 14 miesięcy w 225 litrowych beczkach. Pozostaje przez cały rok w butelkach zanim pojawi się na rynku. Jedno z najlepszych i najbardziej poszukiwanych włoskich win.
 

Hiszpania 

Blanc de Pass                          
D.O.Penedes
białe 75 cl    56 zł.

Wino złożone z typowych hiszpańskich szczepów macabeo, xarello, parrelada. Silne owocowe aromaty, delikatne i krągłe w ustach, przyjemne głosy na finiszu.

Gran Feudo                                
D.O.Nawarra Reserva, Julian Chivite, Spain
czerwone 75 cl    78 zł.

Gran Feudo Reserva (18 miesięcy dojrzewania w dębowych beczkach) ma jaśniejszy kolor niż crianza (dłuższe dojrzewanie), ale nos jest bardziej złożony, z wyraźnym akcentem tytoniu i wanilii. Paleta Reservy jest dystyngowana i elegancka – wino jest niezwykle subtelne.

Conde de Valdemar
Rioja Reserva
Martinez Bujanda

czerwone 75 cl    130 zł.

Winogrona tempranillo ( 80 % ) i muzelo ( 20 % ). 24 miesiące leżakowane beczkach dębowych. Piękny, rubinowy, żywy kolor. Wino mocne, o złożonym aromacie, doskonale łączące nuty owocowe i korzenne. Z dotykiem wanilii. Bardzo harmonijne z dużą ekspresją.

Coto de Imaz                          
D.O.C. Rioja Gran Reserva
Bodega El Coto

czerwone 75 cl    160 zł.

Czerwone, pełne, beczkowe. Solidnie zbudowane wino o rubinowej barwie z bukietem wiśni, wanilii i dymu. Starzone w beczkach z amerykańskiego dębu. Doskonale komponuje się z pasztetem, ciemnymi mięsami smażonymi i pieczonymi.
 

Austria 

Gruner Veltliner Kamptaler Terrasse
Kamptal Weingut Brundlmayer,
białe 75 cl    110 zł.

W bukiecie wyczuć można delikatny zapach cytryn i limony, nutę korzenną, na palecie mineralne akcenty, dobra struktura i równowaga, zostawiająca długi posmak. Świetne do wędzonego pstrąga, szynki, warzyw na zimno, owoców morza i pieczonego kurczaka.
 

Chile 

Ochagavia Silvestre Chardonnay       
D.O. Rapel Valley
białe 75 cl    52 zł.   

Subtelne wino z nutami białych kwiatów, miodu, cytryny i dębowej beczki, bardzo przyjemne i spokojne. Znakomite  jako aperitif. Pasuje również  do ryb, drobiu i miękkich serów.

Ochagavia Silvestre Cabernet Sauvignon
D.O. Colchagua Valley
czerwone 75 cl    52 zł.

Silvestre Ochagavia, założył najstarszą, działającą do dziś winiarnię Chile, która w ostatniej dekadzie należy do najszybciej rozwijających się regionów winiarskich.
Wino to dobry przykład delikatnego, łagodnie wytrawnego, owocowego trunku. Ciemno czerwona barwa z typowymi odcieniami owoców porzeczki wiśni oraz suszonych śliwek. Wino znakomicie pasuje do wędlin, czerwonych mięs, pleśniowych serów i grillowanych warzyw.

Casa Lapostolle Cabernet Sauvignon  
D.O. Valle de Rapel
czerwone 75 cl    96 zł.

Firma Casa Lapostolle została założona przez pochodzącą z Francji rodzine Lapostolle oraz chilijską familię Rabat. Firma łączy tym samym francuską tradycję z chilijskim terroir.
Proponowane wino może dojrzewać w butelce nawet do 10 lat. Winorośl uprawiana w Rapel Halley. Aromat dojrzałych, czerwonych porzeczek, śliwek i wiśni, z lekką nutą dębu.
Szczep 100 % Cebernet Sauvignon. Wino pasuje wyśmienicie do czerwonych mięs, makaronów oraz łososia z grilla.
 

Argentyna 

Finca El Portillo Chardonnay                            
Alto Valle de Uco
Bodegas Salentein S.A.
białe 75 cl    57 zł.
Aromatyczne i łatwe w piciu wino. Doskonałe do kurczaka i delikatnych owoców morza.
Szczepy 100 % Chardonnay.

Finca El Portillo Cabernet Sauvignon  
Alto Valle de Uco
Bodegas Salentein S.A.

Świeże, dobrze zbalansowane wino. Barwa intensywnie czerwona, w nosie kandyzowane owoce i przyprawy, w ustach przesuszone owoce leśne i delikatny niuans miętowy. Ciemne, smażone i pieczone mięsa.
Szczepy – 100 % Cabernet Sauvignon.

Passo Blanco Masi Tupungato          
Tupungato
białe 75 cl     85 zł. 

Tupungato to zamorskie przedsięwzięcie należące do rodziny Boscaini – właściciela legendarnej posiadłości VENETO – MASI. Jak mówią autorzy tego projektu MASI Tupungato łączy w sobie wenecki kunszt i argentyńską duszę. Proponowane wino jest świeże i aromatyczne o średnio zbudowanej strukturze z delikatnym muśnięciem dojrzałego, pieczonego jabłka i miodu w tle. Głębokie i finezyjne. Świetnie pasuje do pieczonych ryb, drobiu lub pikantnej wieprzowiny.

Salentein Malbec                           
Alto Valle de Uco
Bodegas Salentein S.A.

czerwone 75 cl    105 zł.

Malbec jest szczepem francuskim, w Bordeaux nadal traktowanym po macoszemu. W Argentynie natomiast daje wino pełne, bogate, bardzo owocowe (jeżyna, malina, jagoda) o bardzo ciemnej barwie. Aromaty kawy i ziarna kakao pobudzają wyobraźnię. Oczywiście polecamy do polędwicy wołowej, ale dla odważnych proponujemy połączenie z deserem czekoladowym. Szczepy 100 % - Malbec

Passo Doble Doppia Fermentazione  
Tupungato  Masi
czerwone 75 cl     110 zł.

Mieszanka Malbec ( 62 % ), Merlot ( 68 % ), Corvina ( 30 % ). Szczep Corvina został poddany krótkiemu podsuszeniu, które dodało winu mocy i głębi przy umiarkowanej zawartości garbników. Bogaty bukiet z akcentami przypraw. W smaku łagodne, z dobrą strukturą, z posmakami korzeni i czerwonych owoców. Dobre towarzystwo do mięs i pieczonej kaczki.
 

Południowa Afryka 

Flagstone Noon Gun Crafted          
Western Cape
białe 75 cl    78 zł.

Winiarnia Flagstone leży w bardzo bliskim sąsiedztwie morza. Jej ekscentryczny właściciel – Jack Bruce – ulokował ją w dawnej fabryce materiałów wybuchowych.
Śmiało można powiedzieć, że wina marki Flagstone są również nietuzinkowe i oryginalne jak ich twórca.
Wino o smaku malona, papai z nutką skórki pomarańczowej posypanej cynamonem.
Posmak słodkich owoców. W ustach kremowe. Rześka i pozostająca na długo końcówka. Pasuje do owoców morza, lekkiego drobiu i sałat.

Flagstone Longitude Crafted
Western Cape
czerwone 75 cl     78 zł.

Kompozycja Cabernet, Tanat, Shiraz, Malbec, Petit Verdot, Cabernet Franc, Pinotage ma w bukiecie aromaty śliwek i jagód, niuanse orzechów i świeżej mięty. Jedwabiste i gładkie taniny. Potężne wino z czekoladową końcówką. Świetny do pieczonego indyka, kaczki, wołowiny oraz wątróbki.

Classique                                    
Coastal Region
Rupert & Rothschild Vignerons

czerwone 75 cl    115 zł.

Kolor żywy, nieprzezroczysty, rubinowy. W zapachu dominuje nuta owoców wiśni i czarnej porzeczki. Smak niezwykle subtelny i łagodny, harmonijny z nutą ciemnej czekolady. Polecane z krwistym stekiem i twardymi serami. Szczepy – 60 % Cabarnet Sauvignon, 35 % Merlot, 5 % Cabernet Franc.
 

Kalifornia 

Beringer Chardonnay
Founder’s Estate
białe 75 cl     120 zł.

Bardzo świeże o zapachu tropikalnych aromatów, intensywny posmak cytrusów wanilii i słodkiego dębu. Najlepsze jest podawane do drobiu ryb z masłem i makaronów w kremowych sosach.

Beringer  Merlot                             .
Founder's Estate
czerwone 75 cl     120 zł

Beringer Stone Cellars Merlot ma przyjemny, łagodny i jedwabisty finisz. Wino o rubinowo-czerwonej barwie i dużej przejrzystości. Aromaty czarnych wiśni i śliwek długo pozostają w ustach. Ten merlot bardzo dobrze łączy się z grillowanym kurczakiem, łososiem, a także z innymi mięsami.


Australia 

Yellow Label Chardonnay                
Wolf Blass, South Australia
białe 75 cl    97 zł.

Słomkowy kolor z domieszką butelkowej zieleni. Letnie tropikalne aromaty melona i brzoskwini. Owocowe smaki są zrównoważone delikatną kwasowością i subtelnym dębem. Dobry finisz (kurczak, owoce morza, krewetki, ryby).

Yellow Label Shiraz                 
Wolf Blass, South Australia
czerwone 75 cl    99 zł.

Interesująca głęboka czerwień z purpurowymi refleksami, wyczuwalny aromat słodkich malin oraz aromaty korzenne, a także śliwki przeplatane subtelnym dębem. Końcówka zrównoważona dzięki delikatnym taninom. Polecamy do czerwonych mięs, dojrzałych serów i makaronów w ciężkich sosach.
 

Nowa Zelandia 

Kim Crawford Sauvignon Blanc    
Marlborough, New Zeland
białe 75 cl    103 zł.

Aromat agrestu, fig z dotykiem skoszonej trawy, intensywna owocowa paleta. Aperitif, szparagi, owoce morza letnie sałaty.

Kim Crawford Pinot Noir
Marlborough, New Zeland
czerwone  75 cl    106 zł.

Rubinowo czerwony kolor, aromaty czereśni i śliwki z niuansami wanilii i dębu. Znakomicie zrównoważone. Makarony, delikatne czerwone mięsa, tuńczyk.
 

Izrael 

Yarden Sauvignon Blanc             
Golan Heights
Golan Heihts Winery
białe 75 cl    80 zł.
Białe, delikatne i świeże. Doskonałe do zimnych przystawek, salat, owoców morza, ryb smażonych i pieczonych, białego mięsa, drobiu. 100 % Sauvignon Blanc.

Yarden Mount Hermon                 
Golan Heights Winery 
czerwone 75 cl    80 zł.   
  
                        
Na wzgórzach Golan izraelscy winiarze krzewy winnej latorośli posadzili ćwierć wieku temu. Od przełomu lat 1980/90, gdy zaczęły dawać dorodne winogrona, jakość wina systematycznie rośnie i niestety także ceny, gdyż cieszy się sporym powodzeniem, zwłaszcza na rynku amerykańskim. Seria Yarden to "górna półka" wyrobów z Katzrin. Jest łatwe do picia, ale mało wyważone, wciąż mocno taniczne (dopiero dwuletnie). Aromatyczne (smażone czarne porzeczki). Lekko schłodzone do ok. 14-16 st. C. powinno nieźle towarzyszyć prostym daniom.
 

Wina Słodkie 

Pellegrino Moscato di Sicilia      
I.G.T.
Carlo Pellegrino & C.
białe 75 cl    65 zł.
Znakomite, białe, likierowe. Wino o dużej zawartości alkoholu. Piękny, złoty kolor, aromaty migdałów i delikatnej wanilii. Idealne do deserów, a zwłaszcza do ciast.

Pellegrino Rosso      
                
I.G.T.
Carlo Pellegrino & C.
czerwone 100 cl    90 zł.
Czerwone, słodkie w bukiecie, wyraźnie wyczuwalne, dojrza��e, czerwone owoce, jeżyna, jagoda, smak świeży i intensywny, słodkość wina cukierkowa. Delikatna kwasowość dodaje żywotności.

Copyrights 2009 Nestor. All rights reserved

Powered by Kentico CMS for ASP.NET

Created by Supremo.pl